Cova de l'Ametlla


08736 Font-rubí 

Història
Es desconeix l’origen del seu nom del cert , però un cop al seu interior potser un surt de dubtes, sembla ben bé com si estessim a l’interior d’una ametlla gegant, en algun plànol també s’anomena “de l’Omella” però segurament és una variant de l’anterior. Com moltes balmes i coves de Font-rubí, la Cova de l’Ametlla era utilitzada pels pastors per tancar-hi el ramat i resguarda’l de les inclemències del temps i els depredadors. L’entorn de la cova no era pas com l’actual, erm i pedregós, abans de l’incendi que ho va assolar, la cova estava submergida en un frondós bosc de pins i alzines on anys enrera, segurament, multitud de caminets i corriols portaven el ramat cap a les pastures de la plana o remuntaven cap al Bolet i Font-rubí.

La Cova de l’Ametlla
Foradada a la roca, la Cova de l’Ametlla té un voladís de pedra, que com si fos la porxada deixa a xoplug una bon tros sense tenir que entrar-hi. L’entrada no és pas massa gran tot i que s’hi pot entrar ben dret, el terra fa pendent amunt fins que topa amb el sostre que a l’inversa fa bòbeda, talment con el fruit.
És força gran, frueix d’uns vint metres d’ample i uns disset de fondària, i a l’indret més alt fa quatre o cinc metres. Encara que un xic fosca, protegeix realment del fort vent que sovint flagel·la aquest coster pelat. Als voltants si poden trobar altres forats i balmes, però de poc interès. La farigola, el grèbol, la ruda i sobretot el cuscó poblen aquest entorn castigat pel foc més d’una vegada, on tot just hi comencen a brotar els pins. És realment un ambient hostil per a la vegetació on l’erosió a deixat al descobert un terreny de pedra blanca i dura. Potser és una mica complicat accedir-hi, però fer una queixalada tranquil·lament a les portes de la cova i contemplar el paisatge bé val una caminadeta.

Com arribar-hi
La cova de l’Ametlla està situada a la soleia de la muntanya del Bolet, sota la Casa Nova. La podem veure però, mirant amunt des de la carretera, a l’alçada del km. 6, un cop passat Can Castellví en direcció a l’Avellà i a on comencem a trobar les seves vinyes a mà esquerra. Des de l’Avellà cal agafar l’antic camí que porta al Bolet. Si pot anar en cotxe encara que es recomana de fer-ho en tot terreny. Val la pena visitar-la en un dia clar per què podrem fruir d’un magnífic paisatge. Des del camí, s’extenen als nostres peus, vinyes, camps i muntanyes, l’Avellà, Guardiola, Vilobí, Vilafranca, el Penedès, la serralada litoral i el mar. Passaren per davant de Cal Barraló, en runes, i arribarem a la Casa Nova de Bolet amb els seus xiprers i la seva bassa al davant. Ara s’ha
de continuar a peu, amb més intuïció que no pas altra cosa, potser el petit plànol adjunt ajudarà, per què el camí s’ha perdut entre els matolls i les pedres. Just en front de la casa, un carrerany baixa cap l’hort i la vinya, ens hem de dirigir cap el precipici, deixant a mà dreta els camps, a baix veurem el barri de Can Castellví i més a la dreta Pereres amb la seva ermita i la pedrera. Sota els nostres peus es troba la cova, però cal rodejar el coster per entre el cusconar i abordar-la de front.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 12:40