Fita dels tres Cares


08736 Font-rubí 

Història
La Fita de les tres cares és únic el molló antic que marca la separació entre Font-rubí i dos municipis més. Existeix però una fita moderna al Coll de la Barraca que marca el punt de confluència entre els límits municipals de la Llacuna, Torrelles de Foix i Font-rubí. No hi ha massa informació d’aquesta curiosa construcció, per altra banda tan singular. Es diu que és mil·lenària i estava plantada al peu del camí ral de la Llacuna a Vilafranca. La fita limita amb Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca i Font-rubí. També el camí ral és un camí de terme, doncs ens separa de Sant Martí Sarroca, més amunt limita amb Torrelles de Foix i més al sud amb Vilobí del Penedès. Els tres vèrtex d’aquesta fita sembla que senyalin la direcció dels límits de terme i a la part baixa existien tres pedres sortints, anomenades filloles, que indicaven la direcció de la fita immediata, o possiblement el centre del terme, doncs si en aquella època eren similars les divisions territorials, la fita més pròxima hauria d’haver estat a l’alçada de Cal Jep Cabana, també al peu del camí ral, a uns centenars de metres en direcció a Vilobí. S’explica l’anècdota, no sabem si molt rigorosa, que a temps de Felip V el joc estava prohibit. Els jugadors d’aquella època es reunien a jugar a les cartes al peu de la fita i així, les autoritats de cada municipi podien ser burlades, doncs en un tres i no res canviaven al municipi que més els convenia, així doncs per atrapar-los calia que a la vegada, les tres autoritats es presentessin alhora, extrem molt difícil que succeís.

L'indret
La Fita de les tres cares és a l’ombra de Cal Ramón Jeroni, casa a la banda de Sant Martí del camí de terme. De base triangular irregular, s’alça piramidalment fins gairebé dos metres d’alçada. La construcció està feta amb blocs més o menys ben tallats, però força gastats. En alguna banda ha estat revestit amb tàpia. De les tres filloles que tenia, en conserva una de sencera, les altres han estat escapçades però s’intueix la seva situació. Al costat d’una vinya, aquesta construcció destaca per la seva singularitat, forma part del patrimoni històric que val la pena conservar.

Com arribar-hi
Hi ha dues maneres d’arribar-hi, si volem anar al gra, des de Guardiola i en cotxe, es pot agafar la carretera en direcció a la Rovira Roja ( BV-2151 ) i, recorreguts uns cinc-cents metres, agafarem a mà dreta el camí de Montsarra o l’antic camí ral de la Llacuna. No ens hem d’endinsar massa, doncs la primera casa a l’esquerra està al peu del camí, aquesta s’anomena Cal Ramon Jeroni, i just al darrera, la Fita de les tres cares. Per arribar-hi també es pot agafar la ruta que ve de Cal Pep Piñol i ens porta a la font de Cal Ton Llop i la font de la Maçana, només cal seguir el camí principal que ve de Cal Xic Ticarona i, un cop passada la Maçana girar a la dreta i tot seguit a l’esquerra dirigint-nos recta fins gairebé creuar-nos amb la carretera de la Rovira Roja, en aquest cas la fita la trobarem a la nostra dreta. Pot ser aquesta segona opció és més interessant per a fer-la a peu.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 12:21