Gorg de la Baltana Vella


08736 Font-rubí 

Història
Les Baltanes va ser una important masoveria i va ser habitada durant molts anys. El gorg estava situat al costat dels horts de la Baltana Vella, on els veïns hi plantaven sobretot patates. Hi havia una bassa per regar, també un safareig que donava servei a la masia. L’entorn evidentment era net de males herbes, matolls i altres, el torrent oferia una altra imatge ben diferent. Els joves de l’entorn s’hi anaven a banyar, doncs el gorg oferia una bona profunditat. Comenten que el gorg està més ple o més buit segons la lluna, en lluna plena el gorg ofereix la seva imatge més ufanosa, a això li em d’afegir l’aigua que pugui baixar per l’afluent. El torrent de les Baltanes, un cop net, ens podria oferir moltes curiositats i racons sorprenents, així ho comenten qui l’ha vist nu.

L'indret
El Gorg de la Baltana Vella, no és molt gran, pot ser entre dos i cinc metres de diàmetre i quasi un metre de profunditat. Aquest està situat al mig del torrent, que és afluent directe del torrent del les Baltanes. Ara, tot i la brossa vegetal, s’hi pot accedir i segons l’època de l’any banyar-s’hi. La vegetació és molt frondosa i l’indret remot, doncs a banda i banda del torrent s’hi desplega al finca de les Baltanes, un dels llocs menys coneguts de Font-rubí, val la pena doncs arribar-se a la Baltana Nova seguint el camí principal i visitar aquest paisatge tant solitari i tranquil.

Com arribar-hi
Des de Guardiola hem d’agafar la carretera que va a Font-rubí (BP-2126), un cop passat el trencall que va a l’Alzinar, a uns 400 metres trobarem un camí a mà esquerra, al mig d’un tomb. Hem de seguir el camí que fa una baixada pronunciada, fins arribar al pont sobre el torrent de Cal Manois. Més endavant trobarem Cal Raimondet amb la seva granja i Cal Raimondet vell a la dreta, bonica masia que ara resta abandonada. Des del camí podem veure, a la dreta, el Pla de Cal Raimondet i darrera el barri de la Masia o Montjuïc. Sempre haurem de seguir el camí principal, que sempre gira a la dreta. Deixarem d’alt d’un talús la masia de la Baltana Vella, també abandonada, i a pocs metres, trobarem un camí forestal que baixa, a la nostra dreta, entre una vinya i el bosc que ofega un afluent del torrent de les Baltanes. Veurem al costat del trencall una mena de tancat fet amb fustes, probablement per tancar-hi un ramat o cavalls. Si anem amb cotxe l’hem de deixar aquí. Hem de baixar tot el camí fins que finalment s’eixampla, llavors, ens hem d’abocar de cara el torrent i buscar un pèlag, més o menys gran segons l’època de l’any.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 12:27