Les coves de Santa Anna


08736 Font-rubí 

Història
Ningú en sap l’origen concret del nom. El per què unes coves tenen el nom d’un sant, a santa com és el cas, normalment ve vinculat a l’existència d’una ermita o santuari dedicat. Però no és el cas. En ocasions l’existència de la imatge al seu interior convertia les coves en ermites i llocs d’oració, en tot cas aquestes suposicions són només especulacions. El que si es sap és que els pastors, com ara el ramat de Pereres, hi aixoplugaven les ovelles. Es sap que aquestes terres van ser comprades per la família Ferret, llinatge molt escampat a l’Alzinar, amb els rèdits obtinguts del comerç del vi. Pot ser també relacionats amb els antics propietaris de la finca de Bolet i Can Costes. Actualment pertanyen per descendència a la família Galimany Bages de l’Alzinar. L’entorn, com mostren les restes de marges i feixes, era cultivat amb vinya i olivera i encara ara resta alguna soca i alguna figuera entre el matollar i els pins. D’altra banda s’hi han realitzat excavacions arqueològiques i s’hi han trobat restes prehistòriques: utillatge, ossos i restes de la presència humana d’incipient importància.

L'indret
Les coves de Santa Anna es poden dividir en dos grups a banda i banda d’un petit fondal rocós just sobre el camí que porta a les Clivellares i a Sant Quintí de Mediona. El primer grup consta de dues obertures de certa importància i almenys dues més de menors. El segon grup corresponen a dues cavitats que accedeixen a una mateixa cova. Arreu hi ha petites obertures i escletxes que segurament comuniquen amb les principals. La primera cavitat que trobem té una entrada irregular d’un metre de diàmetre i s’endinsa varis metres comunicant amb d’altres sortides. La segona cova té un accés una mica més gran i també s’endinsa en forma de túnel. Les dues coves de l’altra banda es troben al peu d’una alzina, les dues comuniquen a una sala gran, irregular d’uns deu metres de fondària i set d’ampla. L’entrada principal d’uns dos metres d’amplada mostra encara restes de tàpia, d’un antic tancament. Des d’aquest punt mirant a la plana es pot veure Pereres i el Montpedrós amb les seves extenses tarteres. Curiós indret però de difícil accés.

Com arribar-hi
Les Coves de Santa Anna són dins el municipi de Mediona, prop del mas de Pereres. El camí de Pareres parteix de la carretera que va a Font-rubí a l’alçada de la urbanització de Can Castellví. El camí passa pel maset de Pereres (o maset de les Pereres). Just abans hi ha un trencall a mà esquerra que puja cap al mas. A uns sis-cents metres trobarem el complex de patis i granges de la casa. En aquest punt el camí es bifurca, cal seguir el camí de l’esquerra, l’altre porta a Can Gallego. El camí pot estar malmès, així doncs cal seguir a peu, bicicleta de muntanya o amb un cotxe alt o similars. Podrem observar la línia d’alta tensió de 400 kV per sobre de les vinyes i també l’antiga pedrera de Pereres amb l’edifici de la tolva encara en bon estat, es deixa la pedrera a l’esquerra i més endavant el camí fa un pronunciat tomb a la dreta, cal seguir-lo, i deixar el camí que puja a Bolet. El camí baixa deixant la pendent de la serra a l’esquerra, les coves estan situades a aquesta banda, les obertures són en un grup rocós que forma un petit fondal cònic. Aquestes roques són on el camí és pla i ja comença a pujar, cent metres abans de trobar-nos una barraca de pastor a ran de camí. Un figuera al mig dels matolls ens pot servir de referència. En aquest punt cal buscar un xic endarrere un caminet molt poc definit que puja serpentejant amunt en mig de pins baixos. El camí és molt estret i en alguns punts caldrà grimpar, així doncs potser no hi podrà accedir tothom. Seguint aquest camí ja veurem les primeres obertures, més endavant a l’altra banda del fondo es veuen dos obertures més, per arribar-hi cal baixar i intuir el pas pel mig de la brossa, també es pot rodejar el fondal i baixar per un punt més favorable.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 09:16