Sant Andreu de l'Avellà


08736 Font-rubí 

Història
No es disposa de masses referències històriques ni documentació que parli d'aquesta capella. Salvador Llorac en el seu llibre Font-rubí, passeig pel temps i el territori esmenta que podria estar construïda a inicis del segle XII ja cap el final de l'època romànica. També esmenta que a inicis del segle XIII existia a la zona el mas d'Avellà, sobre el qual tenien drets els Queralt, senyors de Font-rubí i més tard el monestir de Santes Creus, els Cervelló així com també Vallbona (de les Monges?).
Es parla de que el seu abandonament està relacionat amb la construcció d'una capella dins el nucli de l'Avellà als voltants del segle XVIII. D'aquesta nova capella no en queda cap document testimonial però es diu que estava situada on actualment hi ha Cal Vicenç o Cal Tomàs i estava dedicada a la Mare Déu de l'Avellà. Tot i així, la capella de St. Andreu de l'Avellà va arribar en força bon estat a principis de segle, però va ser enderrocada per tal d'aprofitar la pedra per construir els fonaments d'una casa de les rodalies.

Sant Andreu de l'Avellà
La capella de Sant Andreu de l'Avellà és dalt d'un turonet vora la carretera tot voltat de vinyes i conreu. Quatre o cinc pins fan ombra a les poques restes de la capella. Ombra que a l'estiu fa més acollidor l'indret.
Pel que queda es pot veure que era força petita i de base rectangular. L'absis, que és el que es conserva, és semicircular amb una finestra d'espitllera al mig, a més d'algunes petites obertures alineades a poca alçada del terra. Dona la sensació de que si es desenrunés el seu interior es guanyaria en alçada, ja que sembla que on comença la volta no s'alça més de un metre i mig del terra actual.
Des d'aquí es pot observar la serralada de Font-rubí i la plana que s’estén als seus peus des de La Mata fins a l'obaga de la muntanya de Can Castellví. Un indret que captiva al visitant i que ens fa pensar amb tot el que hem deixat perdre amb el pas del temps sigui quin sigui l'ús a que estigui destinat.

Com arribar-hi
Les ruïnes d'aquesta capella es troben prop de l'Avellà i prop de la carretera de manera que és molt fàcil accedir-hi.
Si partim de Guardiola, caldria dirigir-se a l'Avellà per la carretera BP-2126 i 500 metres abans d'arribar-hi, a l'alçada de Can Jepet Moreno, es pot observar a mà dreta i dalt d'un turó les restes de Sant Andreu de l'Avellà.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 09:08