Sant Salvador de Pareres


08736 Font-rubí 

Història
L'ermita de Sant Salvador s'esmenta documentalment l'any 1596 i sembla que va substituir-ne una dedicada a Sta. Magdalena datada del segle XIV. De Pereres se'n té constància des de l'any 1338. Pertanyia al castlà del castell de Mediona, Ramon de Barberà. Davant la casa actual hi havia l'edifici original; una torre de defensa o casa forta. D'allí en sortí la placa que presideix el dintell de actual masia que diu: "cuartel de mediodia", així doncs al migdia respecte del castell. Posteriorment ha sofert varies restauracions, l'última a mans de la propietat actual. Antigament va ser punt de pelegrinatge pels veïns de la zona on s'hi celebraven aplecs i misses puntuals. A l'interior hi ha quadrat a la paret un text musicat dedicat al sant; es titula "Goigs a llaor de Sant Salvador, que es venera en la seva ermita de Pereres al terme de Mediona" Els versos comencen: "Damunt els camps i les eres, les collites i els sembrats, Sant Salvador de Pereres, guardeu-nos de malvestats" El text , de sis estrofes, està imprès l'any 1959 i en firma l'autoria Jaume Mercader Miret. Conté també els pentagrames obra de mossèn Josep Maideu. També és curiós veure un exvot pintat sobre fusta, que representa a un caçador a qui li explota la pólvora a la cara. Aquests episodis pintats representen l'instant de l'accident o malaltia i es penjaven a l'església per demanar la recuperació del ferit. A França, a la zona de la Provença hi ha una església amb el recull més gran d'aquest tipus de pregària on s'hi poden observar els episodis més comuns i tràgics a l'època, com ara els accidents amb carro, els incendis domèstics, les cosses dels cavalls i també els naufragis.

L'indret
Sant Salvador de Pereres resta lluny d'arreu, però prop de la casa al capdamunt d'un coster. De planta rectangular, aquesta bonica ermita fa uns tres metres d'ampla per uns set de llarg. L'entrada és frontal i de dintell horitzontal, vestida actualment per una porta de fusta de doble fulla. A la façana s'alça un cloquer molt interessant. Està format per grans blocs de pedra tallada i coronat amb un taulat fet d'una sola peça. Encara conserva la campana. L'estructura és la clàssica amb volta de canó a l'interior i doble vessant amb teula àrab a fora. L'absis semicircular s'uneix al sostre amb un quart de cúpula que cobreix l'altar. Sant Salvador presideix l'altar dins d'una capella centrada a l'absis. Aquest figura de fusta pintada destaca per la riquesa de detalls i el colors brillants. També disposa d'una petita pica baptismal de marbre ovalada. En les capelletes laterals i a les parets s'hi troben ofrenes, retrats, figures de cera i un exvot per a demanar salut als convalescents. La capella es troba molt ben arreglada i disposa d'un parell de bancs i cadires per seure així com diversos complements litúrgics, creus, ciris i d'altres. Per visitar l'interior ens caldrà el permís dels masovers, doncs en disposen les claus.

Com arribar-hi
L'ermita de Sant Salvador de Pereres és, com el seu nom indica, proper al mas que l'hi dona nom. Tot i que pertany al municipi de Mediona, Pereres està vinculat al barri de l'Alzinar i al municipi de Font-rubí. Si venim de Guardiola haurem de seguir la carretera direcció a Font-rubí, passat el primer accés de la urbanització de Can Castellví, trobarem a mà dreta un camí que porta a la masia. Fins hi tot hi ha un petit cartell que ho indica. Seguint aquest camí trobarem ben aviat el maset de Pereres (o maset de les Pereres). Just abans hi ha un trencall a mà esquerra que puja cap al mas. A uns sis-cents metres trobarem el complex de patis i granges de la casa, a partir d'aquí haurem de abandonar qualsevol vehicle de més de dues rodes. Des de darrera la casa parteix un caminet que puja cap a l'ermita que en part es pot apreciar des de baix. A uns cent metres, al capdamunt d'una privilegiada talaia on es contemplen les vinyes de l'Alzinar i el Penedès, es troba aquesta bonica ermita.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 09:14