Festa Major de Guardiola de Font-rubí

Els dies de Festa Major oficials són el 14, 15, 16 (festiu local) i 17 d’agost. Tot i així, sol començar a principis d’agost amb els seus actes previs i s’allarga fins al 17 d’agost.

La Festa Major de Guardiola de Font-rubí és organitzada per la Comissió de Festes i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Font-rubí. A més, a cada Festa Major es dóna protagonisme a algun ball, entitat o grup, normalment per celebrar el seu aniversari.

Finalment, cal incidir en què la Festa Major esdevé l’activitat social per excel·lència del municipi, ja que afavoreix la trobada i les relacions dels habitants de tot Font-rubí, uneix a grans i joves en els seus actes i dóna veu i posa cara a moltes persones que durant l’any participen i s’impliquen amb el poble.

A continuació en destaquem els actes més importants:

Actes previs

El concert jove i la nit de foc s’organitzen respectivament el divendres i dissabte previs a l’inici de la Festa Major i solen atraure el jovent de tota la comarca. Pel que fa a la Nit de Foc, els Diables de Font-rubí organitzen un correfoc pels carrers del poble, que finalitza amb un espectacular castell de focs. La festa continua amb concerts i música fins a la matinada, i finalitza amb les matinades organitzades pels Diables de Font-rubí.

També cal anomenar, com a actes previs importants, la Fira de la Caça del Penedès i els esdeveniments esportius: les finals dels tornejos de pàdel, de tenis i de futbol sala d’estiu; els campionats de ping-pong i futbolí; i la caminada popular, organitzada per l’Associació de Joves de Font-rubí.

 

El dia 14

El tret de sortida de la Festa Major es dóna el dia 14 d’agost a les 10 del vespre a la plaça de l’Ajuntament. Tot comença amb els parlaments de l’alcalde, que donen veu al/a la pregoner/a. El pregó sempre és protagonitzat per alguna persona que, d’una manera o altra, està vinculada al municipi.

Després del pregó, arranca la cercavila. La cercavila de la Festa Major de Guardiola de Font-rubí va començar amb la Colla de Diables del municipi i diferents balls folklòrics contractats per a l’ocasió. No obstant això, es va anar enriquint amb balls propis del poble fins a esdevenir el que és avui en dia: una cercavila de luxe, esplèndida i completa, que compta amb vora de 15 balls populars.

Així doncs, desfilen pels carrers de Guardiola diables, la Serpent del Castellot, panderetes i panderos, diversos grups de bastoners, el Ball de les Gitanes, capgrossos, gegants, pastoretes i cercoletes. Tots ells dansen al ritme dels tabals i gralles, amb les melodies pròpies de cada ball. Darrere de tots, el Remolc del Cava tanca la cercavila, mentre reparteix cava del municipi a les persones que van a veure els balls. La Cercavila finalitza amb una actuació conjunta de tots els balls populars.

Cronistes de les mancances col·lectives, els Diables de Font-rubí protagonitzen els versots diabòlics, que en els darrers anys s’han realitzat el dia 14 d’agost a la nit. En vers, amb un humor mordaç i amb un llenguatge despreocupat, els diables critiquen els fets i personatges més coneguts.

 

El dia 15

Enceta la jornada la missa solemne, amb la participació de l’Agrupació Coral de Font-rubí i amb la presentació de l’ofrena per part del grup protagonista de la Festa Major. El dia continua amb l’actuació de lluïment dels balls populars, que finalitza amb un vermut popular.

A la tarda, no pot faltar mai el ball de vetlla, amb una orquestra destacada, trajo, corbata, i vestits d’estreno, les llotges i el ball del fanalet.

Finalment, en els darrers anys el tradicional sopar d’ex-administradors s’ha organitzat el dia 15 a la nit.

 

El dia 16, festiu local

El dia 16 és el dia més atapeït d’activitats. El Campionat de mata-conills, organitzat per l’Associació de joves de Font-rubí, la trobada d’intercanvi de plaques de cava, la missa en sufragi pels difunts del poble, la tarda en família i les havaneres són alguns dels actes a destacar.

A més, com que a Guardiola de Font-rubí portem l’ADN pagès a les venes, cada any celebrem la Tradicional Gimcana de tractors. L’acte aplega un gran nombre de pagesos que, participant o mirant, acudeixen a l’esdeveniment. Els/les participants han de demostrar les seves habilitats fent maniobres amb el tractor i remolc. A més, perquè la tradició no es perdi, en els darrers anys també s’ha celebrat la versió infantil de la gimcana tractorista, per a infants de 3 a 9 anys.

A Font-rubí també hi ha molta afició al teatre. Fa anys, el grup de teatre local La Carrerada representava una obra per la Festa Major que era ben esperada pel poble. No obstant això, des de la desaparició del grup es contracta una obra teatral, generalment d’humor.

 

El dia 17

L’últim dia de la Festa Major comença al matí amb la Festa de l’Aigua, que en els darrers anys s’ha ajuntat amb la campanya «Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple», per recaptar fons per a l’entitat.

La jornada continua amb l’Orquestra Internacional la Maravella, que visita Guardiola des de l’any 1965. Des d’aleshores, ha actuat a la nostra Festa Major de manera ininterrompuda. «La Maravella no es toca!» és una dita quasi popular de la Festa Major. L’orquestra protagonitza les sardanes de la tarda, el ball de tarda, el concert i ball de nit.

Posen punt final de la nostra llarga Festa Major el ball de nit, a càrrec de la Maravella, i la Festa del Cava, amb la col·laboració d’empreses de cava del municipi. El resultat d’aquest maridatge és la unió de l’espectacle musical que ofereix cada any la Maravella amb la degustació i promoció del producte més emblemàtic del municipi: el cava.

També cal destacar que, al llarg dels dies 14, 15 i 16 d’agost, els balls populars organitzen sessions musicals a la nit; i el Bar de la Festa Major prepara festes variades perquè els més valents puguin continuar la festa fins a la matinada. A més, cada any es poden afegir i modificar actes i esdeveniments, segons la voluntat dels/de les administradors/es i segons com cau la Festa Major en el calendari.

 

El finançament

Un dels factors que asseguren l’èxit de la Festa Major és que la majoria d’actes són gratuïts, almenys per a les persones residents al municipi. I com que no es cobra entrada, cal buscar altres tipus de finançament. Per una banda, hi ha una important aportació per part dels pressupostos de l’Ajuntament. Per l’altra, els/les organitzadors/es procuren ingressar recursos mitjançant la recapta, amb la col·laboració dels balls populars, les barres del concert jove i la nit de foc, la venda de llotges i d’entrades del teatre, etc.

 

En definitiva, gràcies a una àmplia participació del poble, fem una gran Festa Major!

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 07-03-2024 11:37